Stressz: elengedhetetlen természetes reakció

Stressz: elengedhetetlen természetes reakció

A stressz figyelmeztető jel, azonnali természetes reakció a veszélyhelyzetre.

HOGYAN REAGÁL AZ AGY A STRESSZESEMÉNYRE?

Az agy a túlélés három reflexét indíthatja be: menekülés, harc vagy lebénulás. Bizonyos esetekben gyorsan ver a szívünk, összeszorul a torkunk…

Természetes jelenség, hogy a testünk így reagál. Ez a reakció az agy és izomzat jobb vérellátását biztosítja, így javul a gondolkodás és a harcképesség. A stressz során érzett összeszorult gyomor az emésztés lelassulásának a jele, mivel más funkciók élveznek előnyt. A pupilla kitágul, hogy gyorsan megtalálja a menekülési pontot, az izmok pedig futásra készek.

Normális jelenség, hogy stressz esetén nem tudunk elaludni… Az ilyen készültségi állapot ébren tart, hogy bármikor szembe tudjunk nézni a veszélyes helyzettel. A szervezetünk viszont remekül fel van építve, így a természetes reakcióink nem véletlenek.

STRESSZTÍPUSOK

A stressz valójában egy semleges reakció. Lehet pozitív vagy negatív annak a függvényében, hogy mi okozza, milyen helyzetben és milyen érzelem hatására keletkezett. Problémát a stresszhelyzet időtartama és intenzitása okozhat. A stressz két típusát különböztetjük meg:

  • Figyelmeztető stressz: ez a stressz elengedhetetlen a túléléshez és semmilyen mód, sem indok nincs arra, hogy kezeljük.
  • Megelőző stressz:  a fontos életeseményekkel függ össze, mint például a vizsga vagy egy randi. Ez a stressz sem okoz problémát… Hacsak nem ismétlődik túl gyakran vagy nem túlzottan intenzív.
Viac
SPÄŤ Egy másik cikk
OLVASS TOVÁBB
logo boiron
footer.privacy.text|textarea